Podvodni radovi predstavljaju širok spektar specijalizovanih aktivnosti koje se izvode pod vodom, a obuhvataju podvodne i ronilačke radove, kao i različite tehnike kao što su snimanje, vađenje, zavarivanje, gradnja, sanacije, rezanje, čišćenje i reparacija. Ovi radovi često zahtevaju visok nivo stručnosti i specifičnu opremu kako bi se obezbedila efikasnost i bezbednost.

Ronilački radovi podrazumevaju da stručno obučeni ronioci izvode zadatke pod vodom. Snimanje pod vodom često se koristi za inspekciju podvodnih struktura, a specijalna oprema omogućava detaljno dokumentovanje stanja i potrebnih intervencija.

Vađenje objekata ili materijala iz vode može uključivati podizanje tereta, odnosno specifičnih predmeta, koristeći podvodne dizalice i druge tehničke uređaje. Ovi radovi su od suštinskog značaja u mnogim industrijama, poput građevinske, nautičke i industrije nafte i gasa.

Zavarivanje pod vodom omogućava popravku i spajanje podvodnih struktura. Ronioci koriste specijalnu opremu i tehnike zavarivanja prilagođene uslovima pod vodom kako bi osigurali čvrstoću i dugovečnost spojeva.

Gradnja pod vodom uključuje postavljanje novih podvodnih objekata, temelja ili struktura. Ovi radovi zahtevaju precizno planiranje i izvođenje kako bi se obezbedila stabilnost i funkcionalnost novih podvodnih građevina.

Sanacije podvodnih objekata često se vrše kako bi se održala strukturalna integritet i produžila njihova upotreba. Ronioci sprovode reparacije i zamene oštećenih delova pod vodom, koristeći specijalizovanu opremu.

Rezanje pod vodom može biti neophodno uklanjanje delova objekata ili materijala koji više nisu potrebni ili su oštećeni. Ronioci koriste alate za rezanje prilagođene za rad u vodenim uslovima.

Čišćenje podvodnih površina takođe je deo ovih radova, a može obuhvatiti uklanjanje algi, rđe ili drugih nečistoća sa podvodnih struktura.

Ovi podvodni radovi doprinose očuvanju, održavanju i razvoju podvodnih infrastruktura, bilo da se radi o brodovima, mostovima, morskim instalacijama ili drugim objektima, uzimajući u obzir i posebne izazove koji proizilaze iz rada u vodenim sredinama.

Usluge visinskih radova

Ovako to izgleda na terenu

Radovi pod vodom

Internacionalni sertifikati za visinske radove